Председателят на НКБСЕС с коментар по актуалните теми в енергийния сектор

Председателят на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет (НКБСЕС), Валентин Николов, гостува в предаването на Nova News „Денят на живо“, където коментира темите свързани с аварията в АЕЦ Козлодуй, доставката на ядрено гориво за страната ни в бъдеще и цената на електроенергия за домакинствата от 1 януари 2023 г.

За аварията в АЕЦ Козлодуй, Валентин Николов отбеляза, че тя е свързана с изтичането на водород, който се използва за охлаждане на генератора и няма риск от радиация, тъй като аварията е в самия втори контур, а не в ядрената част на реактора. Той допълни, че рисковете в една такава ситуация са свързани с натрупването на критична маса водород в реакторния цех и при искра да се получи експлозия, както се случи в Армения.

„В момента е спрян генераторът, идентифицирано е изтичането на водород и  няма проблем. Аварията е изцяло техническа и трябва да се види какво е причинило.“ – коментира председателят на НКБСЕС.

По отношение на последиците от създалата се ситуация, Валентин Николов отбеляза следното:

„Планът е от 3-ти ноември да бъде пуснат блокът. Ако до 3-ти бъде отстранена повредата и влезе в паралел, тогава няма да плаща небаланс, но ако до 3-ти не бъде отстранена и влезе в графика, който е заложен от електросистемния оператор, и не влезе в паралел, тогава трябва да закупи енергията, която дължи за регулиран пазар или тя трябва да бъде покрита от НЕК - няма значение от кого, но трябва да бъде платена от АЕЦ „Козлодуй”. И второ, всички договори за продажба на енергията в бъдещ период ще трябва да плаща за небаланс. Това  няма да повлияе на цената на потребителите на регулирания пазар, предвид факта, че има мощности които могат да предоставят нужните количества. Пазарите веднага отчетоха спирането на АЕЦ-ца и поради факта, че не може да се установи в какъв период ще бъде пуснат и цената на електроенергията започна да се покачва с 30-40%.”.

Също така председателят на НКБСЕС коментира и доставката на ядрено гориво в бъдеще:

„V-ти блок на АЕЦ-Козлодуй е единственият, който може да се зареди с гориво на Уестингхаус, като съгласно разписаната пътна карта компанията следва да получи лицензия от регулатора следващата година март месец. Ако ние не поръчаме горивото сега на Уестингхаус, то няма да може да бъде произведено и съответно, независимо че е лицензирано, няма да бъде вложено. От друга страна френската компания „Фраматом“ скоро купиха лиценз от руската компания ТВЕЛ, като тя може да замини горивото в 5-ти и 6-ти блок, но влезе ли там ще загубим Уестингхаус като диверсификация. Какво направи Чехия в тяхната ядрена централа – единият блок спечели Фраматом да зареждат по лиценз на руското гориво, а другият блок - Уестингхаус. Същото трябва да направим и ние – в V-ти блок не трябва да губим Уестингхаус като алтернатива, а VI-ти блок да бъде по лиценза на руското гориво и да се зарежда от французите, защото те са ни партньор в рамките на ЕС. Тук трябва политическо решение, за да се  определят страните, с които ще работим в дългосрочен период.“

Предвид международната обстановка, Николов допълва.

„Ако се наложат санкции на всичко руско, това означава, че „Фраматом” няма да може да вземе компонентите, които асемблира и да ги достави на АЕЦ „Козлодуй”. Докато за Уестингхаус се получава следното – компанията майка, намираща се в Канада, доставя урановият кейк в Англия, където той се обогатява и вече обогатеното гориво отива в Швеция, където се асемблира и влиза в България. Никъде няма руски компоненти.“

Коментирана още бе и темата свързана с поскъпването на цената на тока от 1 януари 2023 г., ако се спази изискването на Националния план за възстановяване и устойчивост Националната електрическа компания да не бъде обществен доставчик на електроенергия:

„Ако НЕК престане да бъде обществен доставчик, крайните снабдители (ЕРП-та) ще трябва да купуват от борсата, но вече не на себестойност, а на пазарна цена, която е 4 пъти по голяма от определената от КЕВР за регулиран пазар. Има няколко варианта да избегнем този срок до 1 януари като се компенсират домакинствата, като вече ще имаме пълна либерализация на едро и ще компенсираме домакинствата от Фонда за сигурност на електроенергийната система. Другият вариант е да не приемем промяната в закона и да изчакаме края на 2025 г. и от 1 януари 2026 г., когато домакинствата вече ще излязат на свободния пазар, да освободим и пазара на едро.“ – сподели Валентин Николов.

За реакторите за АЕЦ Белене, председателят НКБСЕС отбеляза:

„Реакторите на АЕЦ Белене могат да бъдат реализирани, те се съхраняват и имаме изключение от ЕК . Важният въпрос е за VII-ми блок на АЕЦ Козлодуй, за който има предпроектното проучване и лицензията да направи AP-1000. В момента Полша вече ни изпреварва, защото подписаха с Уестингхаус да реализират повече от два блока. И ние трябва да се замислим върху тези въпроси, защото в един момент ще страдаме от недостиг на електрическа енергия.“

Цялото участие може да бъде видяно тук.