Световният енергиен съвет обяви носителите на наградата „Световно енергийно лидерство“

В навечерието на 26-ия Световен енергиен конгрес Световният енергиен съвет връчи първите си награди за лидерство в областта на енергетиката.

Четирите награди са:

  • Награда за въздействие на глобалния енергиен преход - присъдена на Н.Пр. д-р Султан Ахмед Ал-Джабер, председател на COP28, специален пратеник на ОАЕ по въпросите на изменението на климата и министър на промишлеността и модерните технологии, за постигането на историческо споразумение на COP28, известно като Консенсус на ОАЕ, и за допълнителните постижения, свързани с учредяването на съюзи за енергиен преход с нулево потребление, включващи множество енергийни сектори.
  • Награда "Energy Systems Luminary Award" за значителен принос в областта на идейното лидерство - присъдена на почетния професор във Факултета по околна среда в Университета на Манитоба Вацлав Смил като признание за значителния му принос за повишаване на енергийната грамотност.
  • Награда за хуманизиране на енергетиката - присъдена на Barefoot College International за постигането на милиони по-малки стъпки за осъществяването на по-бърз, по-справедлив и по-всеобхватен енергиен преход.
  • Награда за световно енергийно визионерско лидерство - присъдена посмъртно на Даниел Никол Дънлоп, пионер на първата Световна енергийна конференция през 1924 г. и фактически основател на Световния енергиен съвет.

А тук можете да прочетете речта на генералния секретар на СЕС д-р Анджела Уилкинсън по време на официалната церемония по откриването на 26-тия Световен енергиен конгрес, който се провежда от 22 до 25 април 2024 г. в Ротердам, Нидерландия.