Първо издание на I4N Bulgaria

След проведеното първо издание на Националния конкурс за иновации I4N (Innovation for Nuclear), организирано от Младежката асоциация на Българското ядрено дружество с подкрепата на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и партньорството на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, страната ни ще има свой отбор в европейския  конкурс I4N Europe на Младежката ядрена мрежа към Европейското ядрено общество (ENS-YGN).

Във финала на националния конкурс участие взеха три отбора, които в рамките на 15 минути представиха своите проекти и отговаряха на въпроси от журито. Комисията отличи на първо място отбора на Александър Георгиев, Владислав Шабански и Калоян Ботев, които представиха проект на тема „Хранилище за окончателно погребване на отработено от 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” ядрено гориво". На второ място бе класиран отборът, съставен от Антония Велчева и Николай Хрисчев с проект „Силициев карбид като алтернативен материал за обвивката на топлоотделящи елементи”. На трето място завърши отборът на Ани Тоскова и Цветан Йовов с проекта за „Малките модулни реактори: Иновативни решения за устойчиво енергийно производство в индустрията чрез ядрено отработено гориво”.

Всички финалисти бяха отличени за участието си, а победителят получи правото да представлява България на европейския финал, който ще се проведе на 27 юни в Центъра по мехатроника и чисти технологии в ТУ-София.